Over mij

Hallo, mijn naam is Fred Van Heuveln en ik woon in Noord Drenthe. Natuur is mijn passie en fotografie een hobby, deze twee combineer ik door regelmatig op stap te gaan en mooie plekken te bezoeken. Ik laat me graag verrassen door wat ik tegen kom, ik zit niet in app-groepen om achter allerlei bijzondere vogels aan te rijden, ik ‘verzamel’ geen vogels maar geniet er van.

Op deze site kun je aantal natuur foto’s bekijken die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, de nadruk ligt wel op vogel foto’s. In het analoge fotografie tijdperk heb ik veel planten en insecten gefotografeerd en sinds 2017 ben ik begonnen met het fotograferen van vogels.
Ik fotografeer in raw en gebruik Lightroom om zo goed mogelijk de natuurlijke kleuren te houden, ik pas geen additionele bewerking toe, dus ik voeg niets aan de foto toe en haal ook niets weg, gebruik geen flits of filters, etc. Mijn doel is niet om kunstzinnige foto’s te maken, de foto’s moeten het liefst een zo natuurlijk mogelijk beeld van de realiteit geven, dus bij vogels kies ik het liefst voor de vogel in zijn natuurlijke omgeving en met natuurlijke kleuren. Binnen dat kader probeer ik natuurlijk wel een zo mooi mogelijke foto te maken.
De foto’s zijn via het menu te kiezen en daarnaast is er ook een selectie is per regio of per onderwerp weergegeven. Vogels zijn eveneens ook alfabetisch weergegeven.
Omdat ik in het noorden van Nederland woon zijn veel foto’s genomen in de Lauwersmeer, de Onlanden, Oostpolder en Fochteloërveen en vele andere mooie plekken in het noorden. Natuur hoort voor iedereen vrij beschikbaar te zijn daarom ga ik niet naar vogelkijkhutten waar ik voor moet betalen. De meeste foto’s zijn in de vrije natuur genomen, een aantal in of nabij een (vrij toegankelijke) vogelkijkhut of uitzichtpunt.

De natuur in al haar diversiteit en schoonheid is voor mij ook een verwijzing naar degene die dit gemaakt heeft. Of we geloven dat dit door schepping is in zes dagen of dat God daar evolutie voor heeft gebruikt, dat vind ik minder belangrijk. Voor mij is het God die ons deze wereld heeft gegeven om te bewonen en te beheren. Helaas lukt ons mensen dat laatste niet bepaald goed en schieten we flink te kort. Ik hoop dat al het mooie dat ik via mijn website kan delen, een klein beetje kan bijdragen in het bewustzijn om goed voor deze aarde te zorgen!